Päihdepelisäännöt

Monilla seuroilla on päihdepelisäännöt. Sopimalla päihdepelisäännöistä otetaan vastuu toiminnan linjauksista. Asioista on parempi puhua ennakolta, eikä vasta sitten, kun on aihetta puuttua. Jossain vaiheessa jokaisen seuran lapset kasvavat nuoriksi ja asia tulee ajankohtaiseksi mm. matkojen yhteydessä.

Hyvä toimintatapa on ennen matkaa tai leiriä kerätä ryhmä vanhempiennen yhteen ja keskustellaan, miten matkalla toimitaan.

Yleisiä käytäntöjä ja päihdepelisääntöjä seuroissa:

  • Kun ollaan lasten tai nuorten ohjaajana, ei nautita lainkaan alkoholia, edes ruokajuomana.
  • Lasten ja nuorten harjoituksissa ei tupakoida.
  • Seuran asu päällä ei nautita alkoholia. Seuran matkassa ei nautita alkoholia.
  • Kun matkalla tai leirillä on alle 18-vuotiaita, ei matkan tai leirin aikana kukaan nauti alkoholia.
  • Matkan tai leirin aikana ei esiinny tupakointia

Kaikkien päihteiden (mukaanlukien energiajuomat) käyttäminen on kiellettyä kaikissa seuran tapahtumissa, joissa on alaikäisiä mukana. Tämä koskee myös aikuisia. Päihdepelisäännöt käydään läpi vanhempainilloissa kaksi kertaa vuodessa, ja niistä on pakollinen hyväksyntätäppä jokaisen tapahtumailmoittautumisen yhteydessä. Päihteettömyyteen sitoutuvat ohjaajat, lapset, nuoret ja vanhemmat.

– Espoon Akilles

On kirjattuna pelisääntöinä toimivaan kilparyhmän Virkiän yhteishenki -ohjeeseen sekä sopimusurheilijoilla (H/D18->) myös sopimukseen. Seuran järjestämät matkat ovat aina päihteettömiä ja vahvistetaan tämän periaatteen säilymistä omalla esimerkillä.

– Lapuan Virkiä