Kilpailumatkat

Suunnistuksessa on erilaisia kilpailumatkoja, jotka ovat käytössä suunnistuksessa, hiihtosuunnistuksessa ja pyöräsuunnistuksessa lähes samankaltaisia. Lasten kilpailuissa ei käytetä kaikkia kilpailumatkoja. Nuo-rimpien osalta puhutaankin vain yleisesti kilpailusta tai sprinttikilpailusta. Suorituksen kesto on sarjasta riippuen 10–30 min.

Sprintti

Sprintti on lyhyt 12–15 minuutin mittainen suunnistusrata, joka on usein laadittu puisto- tai kaupunki-ympäristöön. Sprintissä käytetään pääosin tavallisia juoksukenkiä ja rastivälit ovat lyhyitä, jolloin nopeat ratkaisut korostuvat. Hiihto- ja pyöräsuunnistuksessa sprintit ovat myös lyhyitä suorituksia, joissa suunnistuksen tapaan kartan mittakaava on pienempi, esim. 1:5000.


Keskimatka

Keskimatka on kestoltaan nuorilla noin 20–30 minuuttia ja radalle omi-naisia ovat hyvää kartanlukutaitoa vaativat lyhyemmät rastivälit. Keski-matkalla korostuu tarkka suunnistus.


Pitkä matka

Pitkä matka mittaa suunnistajan fyysistä kestävyyttä ja reitinvalintataitoa. Suunnistustehtävät ovat vaihtelevia. Nuorilla suoritus voi kestää sarjasta riippuen 30–60 minuuttia ja aikuisilla 60–90 minuuttia.


Erikoispitkä matka

Erikoispitkä matka on erityinen kilpailumuoto, joka on pitkän matkan tyyppinen, mutta vieläkin pidempi eli aikuisilla jopa kaksi tuntia. Kauden aikana järjestetään vain muutamia kilpailuja, jotka yleisesti toteutetaan yhteislähtönä. Lapsilla ei ole erikoispitkän matkan kilpailu-ja, vaan nuorin sarja on 16-vuotiaat.


Yösuunnistus

Yösuunnistus on suunnistusta pimeällä otsalampun avulla. Tunnetuin yösuunnistustapahtuma on Jukolan Viesti ja lisäksi vuosittain järjestetään joitakin yösuunnistuskilpailuja ja kuntosuunnistuksia. Lapsillekin suunniteltuja omia yösuunnistustapahtumia toteutetaan, joten niissä on mahdollisuus tutustua tähänkin suunnistuksen muotoon.


Viestisuunnistus

Henkilökohtaisten kilpailuiden lisäksi järjestetään erilaisia viestisuunnistustapahtumia, joihin osallistutaan erikokoisilla joukkueilla. Joukkueen jäsenet suunnistavat kukin vuorollaan oman osuutensa, joista muodostuu joukkueen lopputulos. Viestikilpailuja järjestetään eri-ikäisille suunnistajille ja joissakin tapahtumissa voi samassa joukkueessa olla eri-ikäisiä suunnistajia ja sekä tyttöjä että poikia.