Kunto- ja kiintorastit

Suunnistusta on helppo harrastaa myös omatoimisesti. Erilaisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kuntosuunnistus, kiintorastit ja MOBOsuunnistus.

Kuntosuunnistus

Eri puolilla Suomea yli 250 seuraa järjestää kesäkaudella viikottain kuntosuunnistuksia. Osalla seuroista on tapahtumia myös muina vuodenaikoina. Kuntosuunnistuksiin voi osallistua kuka tahansa, eikä osallistuminen vaadi lisenssiä tai seuran jäsenyyttä. Tapahtumissa on yleensä valittavana eripituisia ja taitovaatimuksiltaan eritasoisia ratoja, jolloin on helpompi valita itselleen tai perheelle sopiva vaihtoehto. Tietoja tapahtumapaikoista ja -ajoista löytyy paikallislehdistä ja seurojen kotisivuilta. Ilmoittautua voi paikan päällä. Ympäri Suomea järjestettävät tapahtumat löytyvät kootusti myös Suunnistusliiton Rastilippu palvelussa. Rastilipussa voit etsiä tapahtumia kartalta sekä osaan tapahtumista myös ilmoittautua ja maksaa osallistumisesi ennakkoon. Rastilipusta löytyy myös oman aikataulun mukaan suunnistamisen mahdollistavia omatoimirasteja.

Lisätietoa: www.rastilippu.fi

Kiintorastit

Suurin osa seuroista ylläpitää kiintorasteja, joita voi kiertää itselle sopivana ajankohtana. Kiintorastikartat ovat usein myynnissä esim. paikkakunnan liikuntatoimessa, kunnan palvelupisteessä tai paikallisessa urheiluliikkeessä. Osa kiintorastikartoista on myös vapaasti tulostettavissa seurojen kotisivuilta.

Lisätietoa: Kiintorastit

MOBO-suunnistus

MOBO on kiintorastien nykyaikainen versio ja se toimii Windows Phone, Android ja iPhone-puhelimilla. MOBO on suunnistusta kartalla, joka luetaan oman älypuhelimen näytöltä. Rastit ovat pysyvästi maastossa ja merkitty rastitolpilla, joista löytyy leimaamiseen tarvittava QR-koodi sekä osassa rasteja myös NFC-tunniste. Lataa ilmainen sovellus ja kokeile mobiilisuunnistusta. MOBO-ratoja on Suomessa jo yli 270.

Lisätietoa: mobo.suunnistus.fi