Suunnistuslajit

Suunnistuksen neljä lajimuotoa

Suunnistus on monipuolinen laji, jota voi harrastaa ympäri vuoden. Suunnistuksen lajeja ovat suunnistus, hiihtosuunnistus, pyöräsuunnistus sekä tarkkuussuunnistus, joka sopii myös liikuntarajoitteisille.

Suunnistus

Suunnistuksessa kuljetaan jalan karttaan merkittyjen ja maastoon erilaisiin kohteisiin sijoitettujen rastien kautta numerojärjestyksessä. Apuvälineenä käytetään karttaa ja kompassia. Rastilla tehdään ensin kartan perusteella reitinvalinta, jota toteuttaen kuljetaan seuraavalle rastille havainnoimalla karttaa ja maastoa. Reitinvalinnan ja vauhdin ratkaisee suunnistajan fyysiset ominaisuudet ja suunnistustaito.

Hiihtosuunnistus

Hiihtosuunnistus on suksilla suoritettava suunnistusmuoto, jossa eteneminen tapahtuu maastoon avattuja ja karttaan merkittyjä erilevyisiä ja -tasoisia hiihtouria pitkin. Tehtävänä on kiertää rastit numerojärjestyksessä etenemällä kartalta valittua reittiä pitkin. Hiihtotyyli on vapaa ja rastit on sijoitettu urien varteen. Hiihto-suunnistuksessa reitinvalinnalla on keskeinen merkitys ja siihen vaikuttavat mm. urien hiihtokelpoisuus ja korkeuserot. Hiihtosuunnistuksessa käytetään erityistä karttatelinettä, joka kiinnitetään rintaan kartanluvun helpottamiseksi.

Pyöräsuunnistus

Pyöräsuunnistuksessa edetään maastopyörillä rastilta toiselle karttaan merkittyjä erilaisia ja -tasoisia ajouria, kuten teitä ja polkuja, pitkin. Vauhdikkaimmassa suunnistuslajissa rastit on sijoitettu urien varteen ja myös tässä lajissa reitinvalinnalla on iso merkitys suorituksessa. Hyvää ajotaitoa vaativassa lajissa on kypäräpakko ja kartta on kiinnitettynä ohjaustangossa olevaan karttatelineeseen.

Tarkkuussuunnistus

Tarkkuussuunnistuksessa mitataan tarkkuutta, ei niinkään fyysistä suoritusta. Tämän vuoksi laji sopii hyvin kenelle vain, myös liikuntarajoitteisille. Rata muodostuu päättelytehtävistä, joissa ratkaistaan, mikä maastoon sijoitetuista rastilipuista vastaa karttaan merkittyä ja rastinmääritteillä tarkennettua rastia. Tehtäväpisteet eli rastit sijoitetaan hyväpohjaisten kulku-urien varrelle. Varsinainen tulos muodostuu tehtävien ratkaisemisesta. Tarkkuussuunnistuksessa on myös kilpailumuoto, tempo, jossa ratkaisunopeus on keskeisessä osassa.