Varusteet

Varustehankinnat

Suunnistuksessa pääsee alkuun ilman mittavia varustehankintoja. Alkuvaiheessa tärkeintä on pukeutuminen sään mukaan. Maastoon lähdetään ulkoliikuntaan sopivassa asussa, joka kestää kosteutta ja likaa. Jalkineiksi soveltuvat lenkkitossut, jotka ovat helppo pestä tarvittaessa. Pitkälahkeiset ja -hihaiset hengittävät vaatteet suojaavat oksien raapimiselta, mutta mahdollistavat mukavan liikuntakokemuksen. Lämpimimmillä ilmoilla pärjää myös lyhythihaisessa paidassa.

Suunnistajille on kehitetty lajiin sopivia jalkineita ja pukuja. Suunnistuskengät eli nastarit ovat tukevammat ja kestävämmät kuin tavalliset lenkkitossut. Niiden nastoitettu pohja on maastossa pitävä ja vähentää liukastumista ja niiden aiheuttamia venähdyksiä. Myös suunnistukseen tarkoitettuja nastattomia nappulakenkiä on tarjolla. Suunnistuspuvut ovat kevyttä, helposti kuivuvaa ja kestävää materiaalia. Lähes kaikilla seuroilla on oman seuran värein ja logoin varustettuja suunnistusasuja.

Oman suunnistuspuvun ja -kenkien hankinta on ajankohtaista viimeistään, kun aloittaa kilpailemisen. Seurojen omien asujen ostomahdollisuuksista, kierrätysvaihtoehdoista tai lainaamisesta kannattaa tiedustella seuran ohjaajilta. Suunnistuskenkiä ja muita lajiin liittyviä tarvikkeita myyvät lajiin erikoistuneet kaupat, joilla on myyntipisteitä mm. kilpailu- ja kuntorastipaikoilla.

Kompassi on tärkeä suunnistajan apuväline kartan suuntauksessa ja suunnassa kulkemisessa. Kompasseja on useita erilaisia malleja; peukalokompasseja ja perinteisempiä levykompasseja. Lasten harrastuksen alkuvaiheessa pärjää vielä ilman omaa kompassia. Seurasta kannattaa kysyä alkuun lainakompasseja sekä vinkkejä oman kompassin ostoon.

Suunnistuskilpailuissa, kuntorasteilla ja myös joissakin harjoituksissa käytetään elektronista leimausjärjestelmää, Emitiä. Emit on pieni muovikortti, johon leimausaika rastitietoineen tallentuu. Tiedot luetaan maalissa, ja jokainen saa oman kokonaisaikansa lisäksi myös rastiväliajat. Seurat lainaavat tai vuokraavat Emit-kortteja, joten oma kortti kannattaa hankkia vasta kilpailu- tai kuntosuunnistusmäärien kasvaessa. Emit-kortteja voi ostaa Suunnistajan Kaupasta.

Hankintojen hintahaarukka

suunnistushousut 30 euroa
suunnistuspaita 45 euroa
– nastoitetut suunnistuskengät 100–150 euroa
kompassi 20–70 euroa
– elektroninen kilpailukortti (Emit) 70–85 euroa
kilpailulisenssi: 14-vuotiaat ja nuoremmat vakuutuksella 18
euroa, ilman vakuutusta 8 euroa, 15–18-vuotiaat vakuutuksella 38
euroa, ilman vakuutusta 18 euroa.