1.4.10 Dead running eli tyhjän juokseminen tai pidätys

Hajautusmenetelmäksi on ehdotettu myös mallia, jossa radalla olisi kaksi samanlaista paikkaa, joissa perusradan lisäksi suunnistajat juoksivat joitakin kymmeniä metrejä tietä edestakaisin.

Näistä syntyisi kolme erilaista kombinaatiota: yksi kolmannes juoksee ensimmäisen tyhjän osuuden kahdesti, toinen jälkimmäisen tyhjän osuuden kahdesti ja kolmas kolmannes molemmat kerran. Tyhjät osuudet voidaan toteuttaa rastein ja leimauksin tai vaihtoehtoisesti suunnistaja voidaan pidättää rastille määräajaksi tai häntä voidaan ohjata läpi aidoilla toteutetuista käytävistä. Tyhjän osuuden pituus tulisi olla kolmannes lähtövälistä.

Hajautusmenetelmän etuna on, että syntyneet parit hajoavat varsin tehokkaasti. Menetelmä on myös sikäli tasapuolinen, että samanlaisen tasaisen tien juoksemisessa ei liene eroa, vaikka se tehtäisiinkin eri paikassa. Hajonta on lievästi epäsymmetrinen sikäli, että juoksijat etenevät eri rytmissä samalla rataosuudella. Epäsymmetria on kuitenkin pientä eikä ylitä lähtöväliä, jolloin hajonnan epätasapuolisuuden ei tulisi väliaikalähtökilpailussa olla ongelma. Yhteislähtökilpailussakin menetelmä voisi toimia, ellei leimauskapasiteetti muodostuisi ongelmaksi. Tällöin lopputuloksena olisi, että suunnistajat olisivat samalla rataosuudella eri aikoihin, mistä saattaisi seurata myöhempien hyötyminen.