2.S.8.3 Pistesuunnistus

Pistesuunnistus on suunnistusmuoto, jossa annetussa määräajassa (esim. 1 tunti) pyritään keräämään mahdollisimman paljon pisteitä. Pistesuunnistuksessa eri rasteista saa eri määrän pisteitä, usein Emitin ensimmäisten numeroiden (esim. 174 -> 17 pistettä) tai viimeisen numeron (32 -> 2 pistettä) mukaan järjestäjän tekemästä valinnasta riippuen. Sallitun suoritusajan ylittäminen johtaa pisteiden vähentämiseen.

Joukkuemuotoista pistesuunnistusta toteutetaan yleisimmin niin, että joukkue kiertää rasteja yhdessä, mutta mikään ei estä järjestämästä pistesuunnistusta partiosuunnistuksen tapaan siten, että joukkue voisi hajaantuakin. Pitkäkestoisessa, laajalla alueella tapahtuvassa tapahtumassa joukkueen hajaantumiskielto on turvallisuuskysymys.

Myös pistesuunnistuksessa ratamestari suunnittelee rastipilven, jossa on eritasoisia rasteja. Tavoite on, ettei rasteista muodostu yhtä selkeää rataa, vaan erilaiset maaston esteet ja kulku-urat vaikeuttavat suoraa etenemistä. Useimmiten rastipilvi suunnitellaan niin, että kukaan ei ehdi kiertää kaikkia rasteja käytettävissä olevana aikana, vaan ajankäytön joutuu optimoimaan. Erityisesti suorituksen hallinnan kannalta pistesuunnistus on vaativa laji, sillä käytettävissä oleva aika kannattaa käyttää mahdollisimman tarkkaan hyväksi. Rasteja onkin hyvä olla myös kilpailukeskuksen läheisyydessä.

Esimerkki pistesuunnistusradasta. Rastinumero kertoo rastilla käynnistä saatavan pistemäärän.