2.T.3 Temp-O eli aikarastikilpailu tai tempo

Tempo on tarkkuussuunnistuksen nopeuskilpailu, joka koostuu pelkistä aikarastiasemista. Aikarastiasemia on yleensä 6–10 ja ne voivat olla jonkin verran enemmän hajallaan kuin normaalikilpailun tehtävät. Taajamassa aikarastiasemista ei tarvitse välttämättä muodostua johdonmukaista reittiä, vaan ne voivat olla myös pistäytymispaikan luonteisia kohteita.

Tarkkuussuunnistuksen aikarastin karttanippu koostuu kansilehdestä ja tavallisesti 3-5 kartasta. Suoritusajan alkaessa kilpailija kääntää kansilehden syrjään ja ratkaiseen ensimmäisen kartan tehtävän. Seuraavan kartan saa kääntää esille kun edellisen vastaus on annettu. Suoritusaika pysähtyy kilpailijan antaessa vastauksen viimeisen kartan tehtävään.

Aikarastitehtävien ei ole välttämätöntä olla yhtä monimutkaisia kuin normaalikilpailun tehtävien, sillä erot syntyvät vastausnopeudesta.

Kuten normaalikilpailussa tempokilpailunkaan peräkkäisillä asemilla ei ole mitään keskinäistä yhteyttä – monipuolisuuteen tehtävien asettelussa kannattaa silti pyrkiä. Keskittymisen kannalta ensimmäinen ja viimeiset asemat ovat usein haastavimpia.

Tempon läpiviemiseen tarvittava aika on kiinni osanottajamäärästä. Kun aikaa kuluu vastaamisen lisäksi myös siirtymiseen aikarastituolille, yli 100 osanottajan kilpailu voi kestää tuntikausia, etenkin, jos kaikki asemat ovat erittäin vaativia. Tämän vuoksi suuremmissa tapahtumissa, esimerkiksi SM-kilpailuissa, on tyypillisesti 4–5 aseman karsintakilpailu ja sen tulosten ratkettua finaali pienemmälle osallistujajoukolle.

Tarkkuussuunnistuksen ratkaisukarttaan merkitään maastossa olleiden rastilippujen paikat, ratkaisupaalut sekä tehtävien oikeat vastaukset.

Oheiseen tempon ratkaisukarttaan on merkitty

  • rastilippujen sijainnit (rastilippu-symboli)
  • kysytyt rastikohteet, joissa ei ollut rastilippua (punainen rasti)
  • katselupaikka katselusektoreineen
  • tehtävien numerot on lisätty kysyttyjen rastikohteiden viereen (esimerkiksi  2-3 tarkoittaa 2. aseman 3. tehtävää)
  • oikeat vastaukset on tässä kirjattu rastimääritteiden I-sarakkeeseen