4.4.T Toimintojen sijoittelu tarkkuussuunnistuksessa

Tarkkuussuunnistuksessa toimintojen sijoittelu riippuu pitkälti kulkukelpoisesta uraverkosta. Optimitilanteessa suunnistajat kiertävät maalista toista reittiä kilpailukeskukseen, mutta varsin usein suorituksensa päättäneet kilpailijat joutuvat palaamaan kilpailumaastossa kuljettua reittiä takaisin kilpailukeskukseen. Liikuntarajoitteisten vuoksi kuljettava matka kilpailusuorituksen aikana kannattaa minimoida, ja samalla kilpailun kestokin pysyy lyhyempänä.

Jos toimitsijoista on pulaa, aikarastit kannattaa järjestää lähdön tai maalin yhteyteen. Aikarastien alueet tulee myös poistaa kilpailukartasta käyttämällä peittävää valkoista väriä ja varmistaa, etteivät rastit näy normaalikilpailun suorittajille ennen aikojaan. Tempokilpailussa aikarastiasemia kiertelevä reitti on syytä sijoittaa siten, etteivät aikarastiasemien rastiliput näy ennen aikojaan.

Ratamestarin teemakartta on tarkkuussuunnistuksessa hyödyllinen väline viimeisen vuorokauden kiirettä helpottamaan.

Karttaan on viisasta merkitä 1) maastoon vietävä välineistö (rastit, ratkaisupaalut, liikkumista rajoittavat merkinnät) 2) henkilöstön sijoittuminen (aikarastit, lähtö, välimaali ja -lähtö, maali). On hyödyllistä merkitä rastin oikea ratkaisu teemakarttaan kunkin tehtävän kohdalle – näin rastilippujen oikea asettelu on mahdollista tarkistaa nopealla silmäyksellä.”