4.9.4 Purple Pen

PurplePen on Yhdysvalloissa kehitetty avoimen lähdekoodin sovellus, jonka käyttöliittymä muistuttaa paljon OCADia ja Condesia. Purple Penin voi ladata ilmaiseksi ja sen kehitystyötä voi tukea lahjoituksin. Ilmaisohjelmaksi Purple Penin toimivuus ja kattavuus on varsin hyvä. Se ei “kaadu” kovin helposti, ja sen avulla ratamestari pärjää helposti taitoharjoitusten, kuntosuunnistusten ja kansallisten kilpailujenkin ratasuunnittelutehtävissä. Purple Penissä on myös ominaisuudet viestiratojen laadintaan yksinkertaisilla hajontaratkaisuilla.

Rasteja saa kartalle pikanäppäimillä nopeaan tahtiin ja rastiympyröiden ja -väliviivojen katkonta on myös nopeaa. Ratoja laatiessa kursori tarttuu tietyltä etäisyydeltä jo luotuihin rasteihin. Rastinmääritteet ja koodit muokataan suoraan erilliseen “kaikki rastit” -näkymään yksittäisen rastin näkymän sijaan.

Rastikoodien numeroinnissa oletuksena on numeroinnin alkaminen 31:stä ja valinnaisena varoitustoiminto tilanteisiin, joissa syötetty koodi näyttää eri koodilta ylösalaisin luettuna. Myös pienempiä koodeja kuin 31 on mahdollista käyttää (esimerkiksi pistesuunnistuksessa), jolloin koodeista 6, 9, 16 tai 19 ei tule varoitusta.

Purple Pen hyväksyy varsin laajan joukon tiedostoformaatteja taustakartaksi: eri rasterikuvaformaatteja sekä OOMapper, PDF- ja tietyt OCAD-formaatit. OCAD-tiedostoista tuetaan tällä hetkellä versioiden 6–12 tiedostoja. Kilpailujen ratasuunnittelussa suositeltavaa on käyttää OOMapper-tiedostoa, sillä PurplePen saattaa tulkita väärin tietyillä OCAD-versioilla tehtyjen karttamerkkien symboligeometrian (esim. jyrkänteiden kammat, apukäyrien katkot). Tämän jälkeen tarvittavat symbolitarkistukset voi kartoittaja tai ratamestari tehdä OOMapperissa ennen taustakartan tuontia Purple Peniin. Purple Pen tunnistaa myös tiedoston auki ollessa tehdyt samanaikaiset muutokset taustakarttatiedostoon.

Radat pystytään viemään OCAD-tiedostoiksi (eri OCAD-formaateilla, huom. ei ratasuunnittelutiedostona), PDF-tiedostoiksi, kuvatiedostoiksi ja suoraan tulostimelle. Rataprojektin tiedot voidaan viedä XML-tiedostoina tulospalveluun ja Reittihärveliin.

Kaupallisiin ohjelmistoihin nähden Purple Penistä on suurin ilo lisenssimurheiden hälventäjänä. Korkein riski lienee siinä, että käyttäjätukea ei taata. Jos esimerkiksi IOF julkaisee uudet ratojen tai rastinmääritteiden kuvausohjeet, niin niiden päivittyminen sovellukseen on sovelluskehittäjän/-ien aktiivisuudesta kiinni.