5.8.P Ratamestarin maastotyöt pyöräsuunnistuksessa

Toisin kuin muissa suunnistuslajeissa, niin pyöräsuunnistuksessa rastitarvikkeet on yleensä suhteellisen helppo viedä rastipisteisiin. Rastipisteet ovat saavutettavissa ainakin polkupyörällä ja usein myös autolla. Tämän vuoksi on suositeltavaa käyttää valmiiksi tehtyjä rastitolppia tai pukkeja.

Rastilla pitää leimasimen lisäksi olla aina myös rastilippu, vaikka emiTag-leimasimet itsessäänkin ovat rastikuvioiset. Niiden rastikuvio näkyy kuitenkin vain yhteen suuntaan, joten ne yleensä asetetaan niin, että niiden kylki on tulosuuntaan. Rastilippu on yhtäläisesti nähtävissä kaikista suunnista.

Rastitolppa on suositeltava, koska leimasin saadaan riittävän ylös ja leimaaminen on näin helpompaa. Rastilippu sijoitetaan usein leimasinlaitteen alapuolelle.

Rastitolpat ovat useimmiten puuta. Siihen emiTag-rastiyksikkö on helppo kiinnittää ruuveilla. Rastilaite sijoitetaan ylös ja lippu sen alapuolelle, koodinumero lisäksi näkyviin tulosuuntiin.

Rastit tulisi aina sijoittaa niin, että ne ovat rastipistettä lähestyttäessä selvästi näkyvissä. Tämä ei tarkoita, että ne pitäisi nähdä edellisestä risteyksestä, mutta ajajalle tulisi jäädä myös aikaa valmistautua kosketusvapaaseen leimaukseen. Ei ole hyvä, että rasti huomataan juuri kohdalla, jolloin jarrutetaan ja palataan leimaamaan. Tällainen asettaa myös eri kilpailijat eriarvoiseen asemaan riippuen siitä, näkeekö edellisen suunnistajan leimaamassa vai ei.