6.9.1 Värit

Karttojen tulostus- ja painoväreinä kannattaa lähtökohtaisesti käyttää IOF:n ja OCAD-ohjelman määrittelemiä virallisia CMYK-väriarvoja. Virallisilla värisävyillä saavutetaan useimmiten hyvä lopputulos.

Pyöräsuunnistuskartta ja sprinttisuunnistuskartta asettavat tulostukselle jopa isommat vaatimukset kuin suunnistuskartta, sillä molemmissa musta, harmaa ja oliivinvihreä tekevät kartasta helposti liian tumman. Pyöräsuunnistuskartalla ongelma syntyy urien mustasta ja piha-alueiden oliivinvihreästä, sprinttisuunnistuskartassa taas rakennusten tummanharmaasta ja oliivinvihreistä piha-alueista. Liian tummalla kartalla ratapainatus häviää herkästi näkyvistä ja joissakin maastoissa kartan tummien sävyjen vaalentaminen ohjeista poiketen voi olla paikoillaan.

Väritulostuksessa OCAD-tiedosto voidaan tulostaa suoraan OCAD-ohjelmasta tai tehdä erillinen tulostettava pdf-tiedosto ohjelman vientitoiminnolla (vie pdf-tiedostoksi). Väritulostamista varten voidaan tehdä tulostustiedostot suoraan ratamestariohjelmista niin, että kartta on taustakuvana. Mitään erillisiä Windowsin pdf-tallennusohjelmia ei ole suositeltavaa käyttää karttojen ja ratojen tulostustiedostojen tekemiseen.

Ratapiirroksiin saadaan violetin värin läpikuultavuus hyvin automaattisesti nykyisillä ohjelmilla. OCAD:ssa voidaan tulostaa suoraan läpinäkyvässä konseptitila -muodossa. Kaikista ohjelmista (OCAD, Condes, Purple Pen) voidaan tallentaa pdf-tiedostot, joissa rataväri on läpikuultava (värien sulautus -toiminto).

Hiihtosuunnistuksessa ratapainatuksen violetti väri ja ylempi vihreä aiheuttavat etenkin värisokeille haasteita, jos viivoja kulkee paljon lähekkäin, eikä tärkeän uran tai risteyksen havaitsematta jääminen vaadi edes värisokeutta, jos kartta on huonosti viimeistelty. Ylemmän vihreän väri on myös oletusasetuksilla usein hieman liian vaalea, jolloin urasto etenkin kirkkaalla kelillä tai kaamoksen hämärässä ei meinaa erottua selvästi kartasta. Hyväksi havaittu keino saada uran väri erottuvaksi on lisätä värin asetuksista sävyyn tulostimesta riippuen 10–20 % mustaa.