Kilpailut ja tapahtumat

Kilpailemisen ilo

Suunnistuksen yksi keskeisimmistä toimintamuodoista ovat kilpailut. Kilpaileminen on oleellinen osa kaikenikäisten suunnistusharrastusta. Eri-ikäiset ja -tasoiset harrastajat osallistuvat usein samoihin kilpailutapahtumiin, jossa kaikille löytyy sopiva kilpailusarja ja -rata. Osallistujamäärä tapahtumissa vaihtelee, mutta pienissäkin kansallisissa kilpailuissa osallistujia on yli sata ja suuremmissa tapahtumissa kilpailijoita voi olla jopa yli 3000. Lapsille ja nuorille järjestetään myös vain heille suunnattuja kilpailutapahtumia. Erilaisia suunnistuskilpailuja järjestetään Suomessa vuosittain 200–300. Alkukeväästä loppusyksyyn on
lähes jokaisena viikonloppuna kansallinen kisatapahtuma jossakin päin Suomea, ja niistä voi valita itselleen sopivimman.

Lasten ja nuorten kilpailutapahtumissa on tärkeää laatu, monipuoliset osallistumismahdollisuudet ja eri ikäryhmille sopivat toteutusmuodot. Kilpailu on varsinkin pienimmille lapsille myös leikkiä, joten menestyminen tai sijoitukset eivät ole varsinkaan alkuvaiheen tärkein tavoite. Kilpailu on myös oppimisen paikka, koska jokainen rata ja maasto on aina ainutkertainen.

Kilpailu oudossa ympäristössä voi olla jännittäväkin asia, joten vanhempien ja ohjaajien oikeanlainen kannustava ote on tärkeä. Oikeanlainen suhtautuminen lapsen kilpailemiseen palvelee kokonaisvaltaista kehitystä ja kannustaa lasta eteenpäin harrastuksessaan.

Lapsen tavoitteiden ohjaus kilpailussa

Kaikille jotakin

Lasten ja nuorten kilpailutapahtumissa on tärkeää laatu, monipuoliset osallistumismahdollisuudet ja eri ikäryhmille sopivat toteutusmuodot.

Suoritus keskiössä

Kilpailu on varsinkin pienimmille lapsille myös leikkiä, joten menestyminen tai sijoitukset eivät ole alkuvaiheen tärkein tavoite. Oikeanlainen suhtautuminen lapsen kilpailemiseen palvelee kokonaisvaltaista kehitystä ja kannustaa lasta eteenpäin harrastuksessaan.

Tue ja kannusta

Kilpailu on oppimisen paikka, koska jokainen rata ja maasto on aina ainutkertainen. Kilpailu oudossa ympäristössä voi olla jännittäväkin asia, joten huoltajien ja ohjaajien oikeanlainen kannustava ote on tärkeä.

Kilpailemisen polku

Kilpailemisen voi helposti aloittaa seuran omista kilpailuista, joita monet seurat järjestävät itse tai lähiseurojen kanssa yhteistyössä. Näiden lisäksi matalan kynnyksen tapahtumia ovat alueelliset Kompassi-tapahtumat, joissa on sekä henkilökohtaisia tapahtumia että viestitapahtumia. Kilpailutoiminta kuuluu olennaisena osana suunnistukseen, joten kilpailuihin kannattaa lähteä rohkeasti tutustumaan jo suunnistusuran alkutaipaleella.

Lasten ja nuorten alueellisia tapahtumia

Lasten omat Kompassi-tapahtumat ovat matalan kynnyksen tapahtumia, jotka tarjoavat mukavia mahdollisuuksia suunnistaa erilaisissa maastoissa, kisailla ja saada kavereita. Radat on tehty helpoiksi ja maastoksi valitaan aina lapsille turvallinen alue. Tarjolla on joka kerta myös sarjoja, joissa voi mennä kaverin ja saattajan kanssa.

#kompassitapahtumat #nuorisuunta #tapahtumattähtäimessä

Seuraava askel on edetä muihin kansallisiin kilpailuihin. Näissä on lähes pääsääntöisesti tarjolla lapsille omat sarjat, mutta maastoon pitää uskaltaa mennä ilman saattajaa. Näissä tapahtumissa osallistujilla täytyy olla hankittuna Suunnistusliiton kilpailulisenssi. Joissakin tapahtumissa on kuitenkin mahdollisuus mennä lasten kilparata ns. avoimena sarjana esimerkiksi kilpailun jälkeen tai osallistua kilpailukeskuksessa järjestettävään Rastiralliin. Avoimissa sarjoissa ja Rastirallissa ei tarvita kilpailulisenssiä. Suunnistusliiton suositus seuroille on, että kaikissa kilpailutapahtumissa tarjotaan mahdollisuus myös avoimiin sarjoihin ja Rastiralliin.

Kilpailuissa on lasten sarjoissa käytössä ikäsarjat. Lapsi voi osallistua siihen sarjaan, jonka verran vuosia hän maksimissaan kyseisenä vuonna täyttää. Lasten sarjoissa nuorempi voi aina osallistua vanhemman sarjaan, mutta ei toisin päin. Joskus nuorin sarja on 8-vuotiaille tai 9-vuotiaille, mutta yleisimmin nuorimpien sarja on H10 (pojille) tai D10 (tytöille). Näissä on yleensä tarjolla sekä RR-sarja, jossa on maastossa viitoitettu reitti sekä ”suora sarja”, jossa maastossa ei – mahdollisia yksittäisiä poikkeusrastivälejä lukuunottamatta – ole tukiviitoitusta. Kansalliset kilpailut ovat lajin yleisimpiä kilpailutapahtumia. Niissä on sarjoja kaikille ikäluokille ja tapahtumat ovat koko suunnistusväen yhteisiä kohtaamisia.

Kansallisten kilpailujen lisäksi Suomessa ja myös ulkomailla järjestetään paljon erilaisia suunnistusviikkoja, erityisesti kesällä. Näissä on yleensä tarjolla sekä kilpa- että kuntosarjat. Suunnistamisen lisäksi keskeistä on lomailu, yhdessäolo, uusiin paikkoihin (ja maastoihin) tutustuminen ja elämyksellisyys. Suunnistusviikoille osallistutaan usein seuraporukalla tai erilaisissa kaveri- ja perhekokoonpanoissa.

Eri suunnistuslajien SM-kisoja järjestetään kilpailumuodosta riippuen 14–15-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Järjestettävistä kilpailuista saa tietoa seurojen ohjaajilta, Suunnistaja-lehdestä ja Suunnistusliiton Irma-palvelun kilpailukalenterista. Kilpailuihin ilmoittaudutaan ennakkoon, yleisesti noin viikko ennen kilpailupäivää. Useimmat seurat hoitavat keskitetysti jäsentensä ilmoittautumiset ja auttavat uusia jäseniä järjestelmän käytössä.

Lasten ja nuorten valtakunnallisia tapahtumia

Leimaus-leiri on 8–18-vuotiaille tarkoitettu suunnistusleiri, jossa on harjoituksia, oheisohjelmaa, yhdessäoloa ja kisailuja. Leimaus-leiri järjestetään joka vuosi koululaisten ensimmäisellä lomaviikolla. Leiripaikka vaihtuu vuosittain.

#leimausleiri

Nuorten Jukola on 7-osuuksinen nuorten viestikilpailu, joka järjestetään vuosittain elokuussa. Nuorten Jukolaan voivat osallistua 10–18-vuotiaat nuoret siten, että joukkueeseen kuuluu eri-ikäisiä tyttöjä ja poikia.

#nuortenjukola

Nuorisosuunnistuksen superviikonloppu on tapahtumaviikonloppu elokuussa, jossa lauantaina kilpaillaan Nuorten Jukolassa ja sunnuntaina valtakunnallisessa Kompassi-tapahtumassa (14v ja nuoremmat) sekä INOV8-liigan finaalissa (16–20-vuotiaat).

#suunnistuksensuperviikonloppu #nuorisuunta #tapahtumattähtäimessä #kompassitapahtumat #nuortenjukola

Fin5-suunnistusviikko kokoaa vuosittain 3000–4000 suunnistajaa yhteen kesäiseksi viikoksi. Suunnistusviikolla on runsaasti sarjoja myös harrastajille, joten se sopii mainiosti koko perheen yhteiseksi lomaviikoksi. Fin5-suunnistusviikko järjestetään eri puolilla Suomea.

#fin5 #fin5orienteeringweek #fin5suunnistusviikko

Kainuun Rastiviikko on toinen kotimainen suuri rastiviikko, joka järjestetään vuosittain heinäkuun alussa Kainuussa.

#krv #kainuuorienteeringweek #kainuunrastiviikko

Vuosittain järjestetään lisäksi erilaisia valtakunnallisia tapahtumia, jotka on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille. Tällaisia ovat esim. toukokuussa Särkänniemi-suunnistus Tampereella sekä syyskuussa Nuorisoviesti Turun seudulla ja Oravatonni Mynämäen / Nousiaisten suunnalla.